Hei!
Olen taidemaalari Aarno Ahtajan vanhin tyttärentytär ja haluan aluksi tutustuttaa sinutkin taiteilijaan lyhyesti.

Aarno Veli Ahtaja syntyi Turussa 21.10.1898 ja kuoli Helsingissä 5.3.1978. Taideopintojen jälkeen hän toimi opettajana taideteollisessa korkeakoulussa 1940-1952. Taiteellinen esikuva oli A.W. Finch. Maalaustyyli kehittyi kuitenkin omanlaisekseen, lähinnä se muistuttaa impressionismia. Maisemat Suomen Lapista aina Välimerelle asti välittyivät hänen lukuisissa maalauksissaan. Isoisä oli tuottelias maalari ja hänellä oli vahva työn ilo ja palo. Erityisesti hän ihaili Ruoveden kesäisiä maisemia, joita hän ikuisti kesäpaikkansa rannassa maalaten. Kaupunkikuvista tunnettuja ovat mm. Loviisan pittoreskit katukuvat. 1962 hänet palkittiin Pro-Finlandia mitalilla. (Wikipedia A.Ahtaja)

Blogiarkisto

Juhlagalleria - lauantai 22.10.2016

Aarno Ahtaja, Hedelmiä vadilla, 1950-luku, öljy 54x46

"Tutustuin taiteilija Aarno Ahtajan maalauksiin koulutoverini Leenan kotona. En ollut missään nähnyt niin paljon tauluja, joita oli ripustettu seinille 2–3 kerrokseen. Sain kuulla, että Leenan isoisä oli taiteilija.

Meistä tuli Leenan kanssa ystävät ja minusta siten perheen "vakiovieras". Näin myös tutustuin taiteilija Ahtajaan, joka usein vieraili tyttärensä luona.

Aarno Ahtaja oli ystävällinen ja kohtelias vanha herra, jota ympäröi sikarin tuoksu. Hän pukeutui hyvin ja tyylikkäästi, oli vieraanvarainen ja hänen kotinsa oli aina järjestyksessä - tämä ei ollenkaan vastannut mielikuvaani taiteilijaelämästä! Kun vierailimme Leenan kanssa hänen luonaan Helsingissä koululomillamme, oli hän aina järjestänyt meille kulttuuripitoista ohjelmaa omien menojemme oheen.

Kun pääsin Turkuun opiskelemaan ja olin lähdössä etsimään asuntoa, niin hän neuvoi minua kuinka menetellä. Hän myös kertoi Turusta ja hänen puheestaan välittyi rakkaus kyseistä kaupunkia kohtaan.

Viimeisen kerran tapasin taiteilija Ahtajan v. 1975 Helsingissä, hänen Kluuvin Gallerian näyttelyssään, jossa puolisoni ja minut otettiin ystävällisesti vastaan.

Aarno Ahtajan maalauksista ovat asetelmat viime aikoina alkaneet puhutella minua. Asetelmat ovat kiinnostavia ja ne herättävät monia kysymyksiä esineiden valinnasta aina niiden muotoon ja väriin asti. Mitä taiteilija on halunnut kertoa juuri näillä yhteen kootuilla esineillä? Mikä on taulun tunnelma? Erikoisesti olen mieltynyt tummasävyisiin töihin, joissa on kukkia ja erilaisia tupakointivälineitä. Tauluista huokuu "herrainhuoneen" sikarin tuoksuinen tunnelma, johon kukat tuovat naisellisen häivähdyksen.

Valitsemani maalaus on "Hedelmiä vadilla". Siinä on hyvät värit ja se on tasapainoinen työ. Maalauksesta välittyy espanjalainen tunnelma; voi melkein kuulla kitaran soinnin ja korkojen kopinan sekä aistia hedelmien tuoksun. Maalausta katsoessa tuntee auringon lämmön pilvisenäkin päivänä."

– Diana Carlsson, Kuusisto                                                                    


Galleriaan tästä, ole hyvä.