Hei!
Olen taidemaalari Aarno Ahtajan vanhin tyttärentytär ja haluan aluksi tutustuttaa sinutkin taiteilijaan lyhyesti.

Aarno Veli Ahtaja syntyi Turussa 21.10.1898 ja kuoli Helsingissä 5.3.1978. Taideopintojen jälkeen hän toimi opettajana taideteollisessa korkeakoulussa 1940-1952. Taiteellinen esikuva oli A.W. Finch. Maalaustyyli kehittyi kuitenkin omanlaisekseen, lähinnä se muistuttaa impressionismia. Maisemat Suomen Lapista aina Välimerelle asti välittyivät hänen lukuisissa maalauksissaan. Isoisä oli tuottelias maalari ja hänellä oli vahva työn ilo ja palo. Erityisesti hän ihaili Ruoveden kesäisiä maisemia, joita hän ikuisti kesäpaikkansa rannassa maalaten. Kaupunkikuvista tunnettuja ovat mm. Loviisan pittoreskit katukuvat. 1962 hänet palkittiin Pro-Finlandia mitalilla. (Wikipedia A.Ahtaja)

Blogiarkisto

Juhlagalleria - sunnuntai 23.10.2016

Aarno Ahtaja, Uimakivet ja taustalla Lieran saari, 1970-luku, öljy 72x60

"Muistan Aarno Ahtajan ja Pirkko Tarjanne-Ahtajan oikein hyvin. Ruoveden kesinään 1970-luvulla, he kävivät usein asioilla Vinhan kirjakaupassa, jossa työskentelen. Siihen aikaan meillä oli valikoimissa myös taiteilijatarvikkeita.

Kirjakauppiasperheestäni sota vei kaksi veljestä. Sodan jälkeen heistä maalautettiin valokuvien mukaan muotokuvat. Mutta taulujen liian raskaat kehykset eivät miellyttäneet isääni eikä perhettämme. Keskustelimme asiasta Aarno Ahtajan kanssa ja Aarno Ahtaja hankkikin muotokuviin sopivan kevyet kehykset. Ne ovat hyvät vielä tänä päivänäkin.

Valitsin Juhlagalleriaan maalauksen Ruoveden Lieransaaresta, koska siihen liittyy mukavia muistoja kanoottiretkistä kiireisen isäni kanssa. Ruovesiseen tapaan meloimme kanoottimme Lieraan ja yövyimme teltassa ja paistoimme lettuja. Siellä oli yhteistä aikaa!

Kotonani näen tämän taulun seinälläni joka aamu, kun tulen yläkerrasta portaita alas. Taulu tuo hyvät muistot mieleen ja hymyn huulille."

– Kirjakauppias Pirkko Kauppinen, Ruovesi

Galleriaan tästä, ole hyvä.