Hei!
Olen taidemaalari Aarno Ahtajan vanhin tyttärentytär ja haluan aluksi tutustuttaa sinutkin taiteilijaan lyhyesti.

Aarno Veli Ahtaja syntyi Turussa 21.10.1898 ja kuoli Helsingissä 5.3.1978. Taideopintojen jälkeen hän toimi opettajana taideteollisessa korkeakoulussa 1940-1952. Taiteellinen esikuva oli A.W. Finch. Maalaustyyli kehittyi kuitenkin omanlaisekseen, lähinnä se muistuttaa impressionismia. Maisemat Suomen Lapista aina Välimerelle asti välittyivät hänen lukuisissa maalauksissaan. Isoisä oli tuottelias maalari ja hänellä oli vahva työn ilo ja palo. Erityisesti hän ihaili Ruoveden kesäisiä maisemia, joita hän ikuisti kesäpaikkansa rannassa maalaten. Kaupunkikuvista tunnettuja ovat mm. Loviisan pittoreskit katukuvat. 1962 hänet palkittiin Pro-Finlandia mitalilla. (Wikipedia A.Ahtaja)

Blogiarkisto

Juhlagalleria - keskiviikko 19.10.2016

Aarno Ahtaja, Sepänkuja, 1962, öljy 64x49

"Kiinnostuksen Ahtajan töihin sain Kimonkylän Taidekodin Veikko Lahdensaarelta. Veikon laajassa,
yli 400 suomalaisen taitelijan kokoelmassa, on myös Aarno Ahtajan taulu Loviisan kaupungintalosta. Tätä taulua katsellessa, Veikko Lahdensaari kertoi helsinkiläisen taidemaalari Aarno Ahtajan, maalanneen vuosina 1959 – 1965 runsaasti  idyllistä Loviisaa.

Taiteilija vieraili kuusikymmenluvun alkupuolella Loviisassa useina kesinä tehdessään näitä kaupunkikuviaan. Noina vuosina hän tuli tutuksi monille kaupunkilaisille istuessaan katujen varsilla kuvatessaan kankaalle pikkukaupungin hiljaista sopusointua. Tarkkaa tietoa kaikista Ahtajan maalaamista Loviisa-tauluista minulla ei ole, niiden määrä lienee kuitenkin yli kahdenkymmenen kappaleen. Ne ovat erinomainen ja merkityksellinen ajankuva 1950 luvun lopun ja kuusikymmenluvun alun, nyt jo osin kadonneestakin Loviisasta. Tässä ja nyt, on hyvä toistaa aiemminkin esittämäni ajatus: olisiko vaikkapa Loviisan kaupunginmuseolla intressiä saada aikaan näyttely näistä hienoista näkymistä viidenkymmenen vuoden takaa?

Tauluvalintani on "Sepänkuja" (1962). Tuossa työssä mielestäni on pikkukaupungin viisi - kuusikymmenluvun atmosfääri keskustan ulkopuolella. Työn nimi voisi hyvin olla: Iltapäivän unelias kuja Loviisassa."

– Veijo Peltonen, Kimonkylä

Galleriaan tästä, ole hyvä.